bestaand kunstgebit
BESTAAND KUNSTGEBIT OF GEBITSPROTHESE
Als u al een gebitsprothese heeft, dan kan het zijn dat er vragen zijn omtrent de vervanging van uw huidige prothese, het onderhoud en de reiniging ervan, een eventuele reparatie en de contrôle momenten waarop uw gebitsprothese wordt nagezien. Want ook als u al een kunstgebit of een gebitsprothese heeft, kunnen we veel voor u betekenen.
- Vrijblijvend advies gebitsprothese
- Beoordeling van een kunstgebit
- Reparaties aan uw kunstgebit
- Correcties of vernieuwing van het kunstgebit
- Voorlichting over uw gebitsprothese
- Nieuw kunstgebit, klikgebit of plaatje
VERVANGING HUIDIGE PROTHESE
Wanneer wordt een huidige prothese vervangen? Zo lang uw kunstgebit qua uiterlijk naar wens is en geen klachten veroorzaakt, is er in principe geen reden tot vervanging. Een combinatie van onderstaande klachten kan dat wél zijn:
- De pasvorm is niet meer goed;
- Het gebit of de prothese doet pijn;
- De kiezen zijn versleten;
- Er blijft eten onder zitten.
Let op: wanneer een prothese versleten is of een slechte pasvorm heeft, kan hij schade aanbrengen aan uw mondweefsels. Dit is in het begin vaak pijnloos, waardoor u het zelf niet in de gaten heeft. Na verloop van tijd begint deze schade wél pijn de doen en kunnen er problemen ontstaan. Wij adviseren dan ook om altijd op contrôle te (blijven) komen zodat tijdig kan worden opgemerkt wanneer aanpassingen of vernieuwingen nodig zijn.
Reparatie
Na verloop van tijd kan het gebeuren dat tanden van het kunstgebit afbreken, loskomen of beschadigen. Dat is normaal omdat u uw kunstgebit gebruikt. Ook komt het wel eens voor dat een kunstgebit scheurt of breekt. Dit gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar een ongelukje is niet altijd te voorkomen.
Daarnaast kan de prothese los gaan zitten door het slinken van uw kaken. Wij kunnen dit voor u herstellen. Wanneer reparatie van uw kunstgebit regelmatig nodig is, is het verstandig het gebit te laten contrôleren. Vaak is er een oorzaak voor terugkerende problemen en kunnen wij de oplossing bieden.
Vaak zijn klachten met een reparatie op te lossen. Wanneer dat niet het geval is, of als de prothese al zeer oud is, kan hij vervangen worden. Wij adviseren in het algemeen een prothese te vervangen tussen de vijf en acht jaar, natuurlijk afhankelijk van slijtage en pasvorm. Wanneer u denkt dat uw gebit of prothese aan vervanging toe is, neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak. We kijken dan samen wat de beste oplossing voor u is.
Voor informatie over vergoedingen met betrekking tot reparaties kunt u de informatie vinden op de webpagina van uw eigen zorgverzekeraar.
Onderhoud kunstgebit
Om uw gebit of prothese in goede conditie te houden is het belangrijk dat u zorgt voor goed onderhoud en een goede reiniging. Hoe kunt u dat het beste doen? Hieronder vindt u enkele tips. Als u nog vragen heeft over onderhoud of reiniging neem dan contact met ons op.
Tandsteen verwijderen
Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel, dat zich afzet op uw kunstgebit. Tandsteen zit meestal aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten bij het bovengebit, ter hoogte van de kiezen. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht in een bekertje pure keukenazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga zeker niet met scherpe voorwerpen aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigt u de prothese.
Reinigen gebitsprothese
Verder kan het materiaal van een prothese door bepaalde reinigingsmiddelen aangetast worden. Gewone tandpasta heeft bijvoorbeeld een licht schurende werking, waardoor vuil en bacteriën zich sneller aan de prothese hechten. Dit kan leiden tot irritatie van het tandvlees of slechte adem. Voor het reinigen adviseren wij Ecosym, dit is een niet agressief middel, ontwikkeld door een Nederlandse tandprotheticus. Ecosym reinigt grondig zonder het materiaal aan te tasten, dit komt de levensduur van uw prothese ten goede, maar ook de gezondheid van de mond en met name die van het tandvlees. Bij een nieuwe prothese krijgt u gratis een kennismakingsetui met deze producten. Wanneer u niet veel last heeft van aanslag, kunt u de prothese ook afborstelen met wat afwasmiddel. Ecosym gebruikt u dan af en toe voor een grondige reiniging.
Draagadvies kunstgebit
Wij raden aan het gebit ’s nachts uit te doen en in een bakje met water te leggen. Wanneer de prothese niet in water ligt, kan het kunststof uitdrogen en hierdoor iets gaan krimpen.
Mondhygiene
Tot slot adviseren wij iedereen die een kunstgebit draagt om elke ochtend met een zachte tandenborstel de kaken en de tong te poetsen (zonder prothese). Dit komt de mondhygiëne ten goede.
Tip
Maakt u uw kunstgebit boven de wastafel schoon, laat daar dan een laagje water inlopen of leg er een handdoek in. U voorkomt daarmee schade wanneer het kunstgebit valt.
ContrÔle
Hoe vaak moet u bij ons op contrôle terugkomen? Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen om elk jaar bij ons te komen voor contrôle.
Moet u ook bij Veenstra langskomen als u geen klachten heeft?
Het is verstandig om elk jaar op contrôle te komen, ook als u zelf geen klachten of problemen constateert. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt. Als u regelmatig teruggaat voor contrôle, houden wij alles voor u in de gaten. Wij maken uw kunstgebit weer goed passend en kunnen u bijvoorbeeld ook op tijd aangeven wanneer uw kunstgebit aan vervanging toe is.
Wij controleren ook of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slechts passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Door tijdige contrôles uit te voeren kunnen wij problemen voorkomen in plaats van ze te moeten verhelpen.
DraagEigenschappen Kunstgebit
Hoe komt het dat mijn gebit steeds losser gaat zitten?
In de loop der tijd verandert uw mond van vorm. Uw kaken slinken als er geen tanden en kiezen meer in zitten en er voortdurend door een kunstgebit op gedrukt wordt. Uw kunstgebit blijft steeds even groot, waardoor er ruimte ontstaat tussen het kunstgebit en de kaak. Als het kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen zwaarder gaan drukken. Krijgt u hierdoor pijn, neem dan contact met ons op voor een contrôle van het kunstgebit. Als het kunstgebit nog niet versleten is, kunnen wij een voering aanbrengen in de prothese, waardoor het geen problemen meer veroorzaakt. Na aanpassing kunnen er enkele pijnplaatsen optreden als gevolg van het strakker zitten van het kunstgebit. Heeft u daarvan last, dan kunt u contact opnemen met ons.
Waarom voelt mijn nieuwe kunstgebit anders aan dan het oude?
De vorm van uw nieuwe kunstgebit wijkt altijd af van het oude. Ook de tanden en kiezen raken elkaar op een andere manier. Hierdoor zorgt een nieuw kunstgebit in het begin vaak voor wat ongemak. Klachten die wij regelmatig horen, zijn onder meer moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, gevoelige spieren in het gezicht en gevoelige kaakgewrichten. Als u dusdanig veel problemen heeft dat u geneigd bent het nieuwe kunstgebit niet meer te dragen, neem dan gerust contact met ons op.