Veenstra Tandprotheticus Emmen tel:0591-612279

Kunstgebit Zorg voor U

frame prothese

Een frameprothese is, net als een plaatje, een gedeeltelijke prothese die als tandprothese wordt gekozen als u nog over eigen tanden en kiezen beschikt. Deze bestaande natuurlijke tanden en kiezen worden gebruikt om een gedeeltelijk kunstgebit mee te maken. Zij ondersteunen als het ware de prothese in de mond. Deze oplossing is ter behoud van de eigen tanden en kiezen 

ouderen met tandprotheseEen frameprothese is dus ook een gedeeltelijk kunstgebit, met als basis een metalen frame. Dit frame houdt zich met ankers (ook wel haakjes genoemd) vast rondom de eigen tanden of kiezen. 

Het frame in totaliteit bestaat uit vier delen: 

  • een frame of beugel die tegen het gehemelte (boven) aanzit of op de kaakwal ligt (beneden) 
  • uit verbindingsstukjes die de connectie tussen de beugel en de klemmetjes, 
  • de klemmetjes zelf die om de tanden en de kiezen worden gelegd en 
  • ruststeuntjes die op de tanden en kiezen worden bevestigd voor extra steun. 

Het verschil is dat in plaats van een kunststof plaat nu een frame van metaal de basis is.Deze metalen 'plaat' is sterker dan de conventionele kunststof gehemelte plaat en vormt een geheel. Dat heeft een aantal voordelen. Metaal is niet zo breekbaar en kan daarom veel dunner en kleiner worden uitgevoerd. Een gedeelte van het gehemelte kan b.v. nog vrij blijven met als resultaat dat u beter proeft, het comfortabeler draagt en voelt.

De haakjes passen daardoor ook beter om en op de tanden en kiezen wat meer houvast geeft. Tot slot rusten de haakjes ook OP de kauwvlakken waardoor de kauwkrachten door het hele frame worden opgevangen. Daarmee wordt de kaak ontzien en zal veel minder slinken dan bij een plaatje het geval is.


In veel gevallen zal een frameprothese worden toegepast als de natuurlijk tanden sterk genoeg zijn.

De kleur en grootte van de tanden en kiezen kunt u zelf uitkiezen.

Nadat de kleur exact is bepaald maakt de tandtechicus een prachtige frameprothese, precies pas naar uw mond en overgebleven gebit. Het frame draagt gemakkelijk in uw mond en is in- en uit te nemen.


Het is maatwerk!

De ankers kunnen van goud worden gemaakt om een bepaalde uitstraling te geven, maar het is ook mogelijk een frame te maken met ankers van tandkleurig materiaal, om ze zo onzichtbaar mogelijk te houden. De tanden zijn bevestigd in tandvleeskleurige kunststof.

 Site ontworpen door ABIO BV Plecht 38, 1319 BD Almere http://www.abio.nl