Veenstra Tandprotheticus Emmen tel:0591-612279

Kunstgebit Zorg voor U

Plaatje

Wat is een plaatje?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om verloren gegane tanden en kiezen te herstellen of te vervangen door het toepassen van een tandprothese. Heeft u nog eigen tanden en kiezen, maar ontbreekt er een enkele tand bij u, dan zou een plaatje, een heel specifiek op maat gemaakt tandvervangend element u kunnen helpen. Je kunt zeggen dat het een gedeeltelijke gebitsprothese een klein kunstgebitje is waarmee o.a. de 'beet' kan worden hersteld. Omdat het slechts een gedeeltelijke tandprothese is, wordt zo mogelijk niet de hele mondholte of het hele gehemelte bedekt met kunststof. De gebitsprothese van dit type, die vooral gemaakt wordt van een soort kunstharst wordt een plaatje genoemd en een soortgelijke gedeeltelijke tandprothese, die op basis van metaal wordt gemaakt, heet een plaatje.     


We  kijken samen met u wat voor u het meest geschikt is  !

Partiële prothese (plaatje)

Het dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die al eerder zijn getrokken. Het plaatje ligt als het ware op het mondslijmvlies. Soms zitten er aan een plaatje een soort kleine haakjes waarmee het plaatje wat beter op de plek in de mond wordt gehouden. 

Een plaatje is volledig gemaakt van kunststof; het tandvlees van tandvleeskleurige kunststof en de tanden en kiezen in de kleur die u zelf bij Veenstra Emmen heeft uitgezocht.

Er zijn ook flexibele prothese mogelijkheden. Deze flexibele tandprothese is een oplossing voor mensen met een allergie voor de kunststof die normaliter gebruikt wordt. De flexibele prothese bestaat uit een basis van flexibel tandkleurig materiaal en kunststof tanden en kiezen. 

Een plaatje wordt vaak geadviseerd door de tandarts als er sprake is van een tijdelijke situatie. Dit omdat er aan een plaatje nogal wat nadelen kleven. Een plaatje kan gemaakt worden voor een enkel tand (of kies) of meerdere tanden tegelijkertijd.

Soorten Plaatjes

Afhankelijk van de mogelijkheden van uw mond en kaak wordt een plaatje heel specifiek voor u en de mogelijkheden die uw gebit heeft, gemaakt.

Met de moderne hulpmiddelen en technieken is het plaatje maatwerk. Noodzakelijk voor de beste reconstructie van de functionaliteit van uw gebit en mond.

Hoe verloopt de behandeling?

Eerste gesprek

In het eerste gesprek bespreken we vooral uw mogelijkheden en of een plaatje voor u de juiste keuze is. Of er alternatieven zijn is sterk afhankelijk van uw gezondheidssituatie en de mogelijkheden die uw natuurlijke tanden en kiezen bieden. Wat uw tandarts heeft geadviseerd en welke verwachtingen u heeft bij de nieuwe tandprothese is onderwerp van gesprek. Zo weten we zeker dat we samen op een lijn zitten. Om een goed plaatje te kunnen maken, nemen we eerst een afdruk van de kaken.

Tweede gesprek

In sommige gevallen nemen we een tweede afdruk. We hebben dan een soort lepel gemaakt, die beter in uw mond past. Daarmee maken we een exactere afdruk, die we gebruiken om een beetlepel te maken waarmee we de beet gaan vaststellen. De verticale verhoudingen tussen de onder- en bovenkaak worden zodanig uitgemeten dat u straks weer een normale beet heeft. We doen een zogenaamde beetbepaling.

Als u niet zo veel tanden en kiezen in de mond heeft, moet u mogelijk nog een keertje extra komen om de hoogte van de tanden en kiezen in het plaatje precies te kunnen bepalen, maar als het passen in een keer kan gebeuren, dan doen we dat. We plaatsen het plaatje in uw mond en dan rest nog de nacontrole.

U kiest zelf de kleur uit die u wenst. Dit geschiedt met een kleurenstaal met een grote variatie aan kleuren.


Volgende gesprek

In ons eigen tandtechnisch laboratorium is ondertussen een model gemaakt van uw gebit. Dat doen we door de afdruk met gips te vullen. Er is nu een kopie van uw kaken ontstaan, waarop het plaatje gemaakt kan worden. 

Dan wordt alles omgezet in een model van was. Met dit model van was kan er bekeken worden of de kleur, vorm, stand van de standen en de beet goed zijn. Mochten er dan nog kleine aanpassingen nodig zijn, dan is dat geen probleem. Als u (en mogelijk uw tandarts) tevreden bent dan gaan wij de definitieve tandprothese voor u maken. Ook al is een plaatje vaak een tijdelijke oplossing:

u krijgt precies dezelfde maatwerk zorg!



Voor en nadelen van een plaatje.
Als je nog eigen tanden en kiezen hebt, dan is het vaak zonde om deze te laten trekken en een volledig kunstgebit te nemen. Veel mensen denken dat ze met een volledig kunstgebit van 'alle zorgen' afzijn en voor altijd hetzelfde kunstgebit kunnen behouden. Dat is echter vaak niet het geval. Een groot nadeel van een plaatje is dat het nogal eens op het tandvlees van de natuurlijke tanden en kiezen drukt. Daardoor wordt het tandvlees wat naar beneden geschoven. Dit kan tot gevolg hebben dat het tandvlees zich terug gaat trekken. De natuurlijke eigen tanden en kiezen lopen daardoor schade op, wat vrijwel onvermijdelijk is. Net als een volledig kunstgebit drukt dit gedeeltelijke kunstgebit op de kaak waardoor de kaak in de loop van de tijd zal gaan slinken. 

Wat is dan een alternatief?
Een alternatief voor het plaatje is eenzelfde soort tandprothese; de frameprothese. Een frameprothese is vaak fijner van structuur en doordat hiermee 'dunner' gewerkt kan worden, wordt de schade aan de natuurlijke tanden en kiezen beperkt. Ook als er mogelijkheden zijn een om tandprothese (n) op implantaten te nemen, dan is dat eveneens een alternatief. Of dit in uw geval zo is hangt onder andere af van de staat van de rest van het gebit en van uw financiĆ«le situatie. Een voordeel van de kunstharsprothese is dat het er meestal iets beter uitziet, omdat de metalen haakjes meestal niet in het zicht zitten. 
Moet ik wennen aan een plaatje?
Ja, dat zal zeker het geval zijn. Omdat u de tandprothese in uw mond draagt en dit ruimte inneemt, zult u moeten wennen aan die nieuwe situatie. Alles wat u met uw mond doet; eten, drinken en praten zal in het begin net even iets anders zijn. U kunt b.v. moeite hebben om bepaalde klanken uit te spreken of het gevoel hebben dat u 'een dikke mond' heeft. Dit gaat normaal gesproken allemaal vanzelf over, als u gewend bent.

Is een plaatje pijnlijk?
In het begin kan het soms een beetje pijnlijk zijn. Het kan net zijn dat de harde kunststof op sommige plaatsen teveel op het zachte slijmvlies drukt. Als er drukplaatsen gaan ontstaan, moet u beslist
contact met ons opnemen. Wij kunnen dat verhelpen door kunststof weg te slijpen. U kunt dan met spoed bij ons terecht en vaak kunnen we u dezelfde dag nog helpen!


Twijfelt u of pijn 'normaal' is?

Kom snel bij ons langs voor advies en hulp.

Omdat wij in Emmen een eigen tandtechnisch laboratorium in huis hebben, wordt u snel geholpen! Soms kan een plekje, terwijl u even wacht verholpen worden en vertrekt u zonder onnodige pijn. 


Wilt u verdere informatie hebben, bel ons dan gerust op want wij beantwoorden uw vragen met plezier. Ook kunt u bij ons langskomen voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Site ontworpen door ABIO BV Plecht 38, 1319 BD Almere http://www.abio.nl