Nieuw Kunstgebit nodig? Bel:0591-612279

Nieuw Kunstgebit Zorg voor U

Kunstgebit nieuw

NIEUW KUNSTGEBIT kiezen


Een nieuw kunstgebit komt pas in zicht als de reguliere mondverzorging en de tandheelkundige zorg van de tandarts geen mogelijkheid meer heeft om uw gebit te herstellen. Op dat moment moet u gaan besluiten een nieuw kunstgebit te nemen.  Dat is een zware beslissing die je maar niet zomaar even neemt. De keuze voor een tandvervangende voorziening, zoals een nieuw kunstgebit,is belangrijk en heeft een grote invloed op de kwaliteit van uw leven. Het komt voor dat mensen al heel lang niet naar de tandarts zijn geweest en daardoor dit besluit moeten nemen. Het kan ook zijn, dat u door ziekte, medicijngebruik of een ongeluk tot het besluit wordt gedwongen een nieuw kunstgebit te nemen. Bij Veentra Tandprotheticus Emmen, vinden wij het niet zo belangrijk waardoor de situatie zo is ontstaan, maar we kijken liever, samen met u hoe we er iets moois van kunnen maken. Een mooi passend nieuw kunstgebit dat bij uw uiterlijk en uw wensen past en zo dat u de functies van uw mond zo goed mogelijk terugkrijgt of behoudt. Dat is onze zorg voor u.

Mensen zien vaak enorm tegen deze tandvervangende behandeling op en wij begrijpen dit als geen ander. Het is ook een ingrijpende verandering in uw leven. Wij helpen al heel veel jaar en met veel aandacht en persoonlijke zorg, mensen bij deze beslissing. 
Maak eens een afspraak met ons om te bespreken wat voor u de mogelijkheden zijn.

Wij begeleiden u, als u dit wilt, in het hele traject van een nieuw kunstgebit.

Verwachtingen Nieuw Kunstgebit

Wij weten uit ervaring dat een beslissing voor een nieuw kunstgebit gepaard kan gaan met gevoelens van onzekerheid en mogelijk bent u wat angstig voor de effecten. Dat is normaal.

U heeft nooit eerder een gebitsprothese gehad en weet dus niet wat u kunt verwachten. Bovendien is het gebit een van de meest bepalende factoren in uw uiterlijk. Wij vinden het  logisch dat u zich daarmee bezighoudt.

U ziet waarschijnlijk op tegen de eventuele tanden die nog door de tandarts getrokken gaan worden, tegen de pijn en hoelang u er daarna nog last van zult hebben. Wij kunnen u daarbij ondersteunen door u in de gelegenheid te stellen deze zorgen over een nieuw kunstgebit met ons te delen. Wij kunnen u vertellen hoe zaken gedaan worden en kennen de ervaringen van anderen daarin Dat helpt !

Mogelijk heeft u de verwachting dat als u het nieuwe kunstgebit eenmaal heeft, er geen veranderingen zullen zijn met de vroegere situatie, toen u nog een goed eigen gebit had. Wij kunnen u helpen uw verwachtingen realistisch te maken en alle voor- en nadelen met u in alle rust doorspreken. Want heel simpel gezegd, gaat er niets boven de natuur. Iedere vervanging van natuurlijke elementen van het menselijk lichaam door iets kunstmatigs heeft tekortkomingen. Daar moet u rekening mee houden en mee leren omgaan. 

Al deze zaken maken het erg belangrijk dat u een tandprothetische praktijk vindt die goed bij u past. Een praktijk die tijd voor u maakt en aandacht heeft voor uw zorgen en vragen. Een tandprotheticus die eerlijk is en graag wil dat u precies weet waar u aan toe bent als u overgaat tot de aanschaf, het dragen en het onderhouden van uw kunstgebit in uw mond. Wij willen zo'n praktijk zijn. 

Veenstra Tandprothetische Praktijk; weet waaraan u begint met een nieuw kunstgebit!
Stappen naar een nieuw kunstgebit

Met gezonde, goed verzorgde tanden voelt u zich zekerder en dat geldt ook in het geval u een kunstgebit gaat dragen. Wij van Veenstra Tandtechniek Emmen, vinden het belangrijk om u in het proces van eigen tanden naar een nieuw kunstgebit toe, goed te begeleiden. In totaal doen we dit in zeven afspraken

1e gesprek

Als u voor het eerst bij ons op de tandprothetische praktijk komt, dan kan het zijn dat u zelfstandig naar ons bent toegekomen voor een nieuw kunstgebit of dat u naar ons bent verwezen door de tandarts of kaakchirurg. Als u direct bij ons bent gekomen, dan heeft u vooral veel vragen en behoefte om die vragen met ons door te spreken. Daar nemen wij de tijd voor en we hebben aandacht voor uw persoonlijke situatie.  Wij werken nauw met de tandartsen in Emmen en omgeving samen en kunnen u goed adviseren. Als wij denken dat een andersoortige tandprothese ook tot de mogelijkheden behoort of misschien zelfs beter voor u is, dan hoort u dit op dat moment van ons. Bent u via een doorverwijzing bij ons gekomen, dan heeft de specialist natuurlijk al een aantal zaken met u besproken en doorgenomen. Maar ook dan lopen we even na wat uw verwachtingen zijn en of er vragen of opmerkingen zijn, naar aanleiding van de informatie over een nieuw kunstgebit, die u tot nu toe heeft ontvangen. Wij vinden het belangrijk om helemaal met u op een lijn te zitten om u goed te kunnen helpen. We maken dus uitgebreid met elkaar kennis in dit eerste intake gesprek. Daarna bespreken we de huidige situatie en u vertelt wat in grote lijnen uw wensen zijn voor uw kunstgebit. We stellen een plan op, zodat u precies weet wat er de komende tijd gaat gebeuren, hoe dat gaat gebeuren en in welk tijdsbestek een nieuw kunstgebit haalbaar is. Tot slot maken we tijdens deze afspraak ook een eerste afdruk van uw kaken. 

2e gesprek

Met de eerste afdruk van uw kaken hebben wij een speciaal op uw gebit aangepaste lepel gemaakt. Een lepel is een instrumentje dat pas gemaakt wordt op uw mond. Met deze lepel kunnen wij in de tweede afspraak een zeer gedetailleerde afdruk van uw mond maken, doordat we u laten happen. Tijdens deze afdruk worden ook spierbewegingen in de mond gemeten.

3e gesprek

Een belangrijke afspraak. U kiest nu namelijk zelf de kleur, grootte en stand van uw tanden uit. Uiteraard begeleiden wij u hierin. Wij adviseren u om naar deze afspraak een foto mee te nemen van uzelf, waarop uw gebit duidelijk te zien is toen het nog in goede staat was. U kunt dan nieuwe tanden kiezen die hier dicht bij in de buurt komen. Al is dat natuurlijk niet voor iedereen de meest gewilde optie. U hoeft niet bang te zijn dat de keuze die u in deze afspraak maakt, direct definitief is. U krijgt eerst een proefmodel (zie volgende afspraken).

4e gesprek

Er wordt een zogenoemde speciale beetbepaling gedaan. Met speciale apparatuur worden de bewegingen in uw mond gemeten. Dit is geheel pijnloos.
Om u alvast een beeld te geven van hoe uw gebit er ongeveer uit komt te zien, worden zes voortanden gepast. Als dit niet mogelijk is omdat u uw eigen tanden nog tanden heeft, laten wij op een gipsmodel de proefopstelling zien. De ene helft is uw eigen gebit, de andere helft is uw kunstgebit. Zo kunt u goed vergelijken. Tijdens deze afspraak kunt u de kleur, grootte en stand van de tanden en kiezen nog altijd wijzigen.

5e afspraak

Wij hebben voor u het kunstgebit in was gemaakt. Het ziet er exact zo uit als uw kunstgebit straks zal worden. U kunt het passen en kijken of het is wat u in gedachten had. Natuurlijk zal het nieuwe gebit wel even wennen zijn, maar het is belangrijk dat u zichzelf er goed bij voelt. Zelfs nu kunt u kleur, grootte en stand van de tanden nog wijzigen. 


6e afspraak

Uw definitieve kunstgebit is klaar! U krijgt uitgebreid uitleg over het plaatsen en verzorgen van het gebit en u krijgt verzorgingsproducten voor uw kunstgebitmee naar huis. Dit is de laatste afspraak in het traject, maar uiteraard kunt u altijd bij ons terecht met vragen, opmerkingen of andere zaken die met uw gebit te maken hebben. Misschien kunnen wij u aan de telefoon al verder helpen, en anders maken we een tussen afspraak. U hoeft zich nooit bezwaard te voelen contact met ons op te nemen, want wij beantwoorden al uw vragen met plezier en zorg.

7e afspraak

In deze afspraak vindt de nacontrôle plaats. Uiteraard kunt u ook zelf contact met ons opnemen om, los van deze nacontrole, een (extra) afspraak in te plannen wanneer u bijvoorbeeld last of pijn heeft. Dat vinden wij zelf noodzakelijk, want een vervelend zittend nieuw kunstgebit doet schade aan uw kaakwal. 


Jaarlijkse contrôle kunstgebit.

Tot slot vindt er een jaarlijkse contrôle plaats. Deze jaarlijkse contrôle is kosteloos, maar van erg veel belang. Zoals u in de loop van de gesprekken met ons al hebt meegekregen is het goed intact houden van uw kaakwal en mond van levensbelang voor het behoud van uw gezondheid en uw kunstgebit. Wij zien u graag terug in de praktijk voor de controle van uw nieuwe kunstgebit. 

Trekken van tanden en kiezen 

Natuurlijk is het voor iedereen moeilijk om tanden en kiezen te laten trekken. Zeker als dat alle tanden en kiezen van een kaak (of beide kaken zijn). Ziet u heel erg op tegen het trekken van uw tanden en kiezen, dan is het heel verstandig om dit direct bij het eerste gesprek aan ons aan te geven. U heeft namelijk zelf veel keuzemomenten die niet altijd even duidelijk zijn aan het begin van zo'n traject van een nieuw kunstgebit. Dat u hierin kunt kiezen geeft u meer contrôle over het proces en het is een gegeven dat daarmee de bezorgdheid afneemt. Ook als u weet wanneer, hoe vaak en op welke manier dit gebeurt krijgt u meer grip op het geheel. 

Het is een feit dat hoe meer ontspannen u de behandeling ondergaat, hoe beter het verloop en de genezing is. Stress en angst zijn complicerende factoren en wij doen er alles aan om dit te reduceren door u alle informatie te geven die u wilt en u te helpen in dit traject, waarin we elkaar vaak gaan ontmoeten.

We kunnen in samenspraak met u en de tandarts, die uw tanden en kiezen gaat trekken, een behandelpad afspreken. Op welk moment van de afspraken dit gaat gebeuren kan dus heel erg verschillen. U kunt ervoor kiezen om tijdens de derde of vierde afspraak al te beginnen, maar het kan ook veel later. U kunt het in etappes laten doen of in één keer. Er zijn  variaties mogelijk.

Wanneer u nogal bang bent voor het laten trekken van uw tanden en/of kiezen, dan begeleiden wij u om zo goed mogelijk met deze angst om te gaan. Wij hebben tips voor u hoe u over deze angst heen kunt komen of hoe de angst te reduceren. Bent u extreem angstig dan kunt u ook nog overwegen om naar de 'narcose' tandarts of kaakchirurg te gaan en de behandeling onder algehele narcose te laten plaatsvinden. Een behandeling onder narcose betekent dat u in slaap bent terwijl de tandarts aan uw gebit werkt en uw gezondheid wordt bewaakt tijdens de behandeling. Zo nodig kunnen we u hierin ondersteunen en eventueel verwijzen mocht dat nodig blijken te zijn. In een persoonlijk gesprek wordt samen met u bekeken wat voor u de beste aanpak is inzake een nieuw kunstgebit.inclusief teksten nieuw kunstgebit